Skal man tro enkelte eksperter og råd her til lands, så er det aldri lurt å ta opp et forbrukslån. Selv om disse lånene mer eller mindre er forhatte av disse såkalte ekspertene, så er det faktisk mange situasjoner der det kan være lurt å søke om forbrukslån. For eksempel vil det være lurere å låne penger for å pusse opp kjellerstua som råtner i mugg, i stedet for å vente flere år mens man sparer. Eller hvis det haster å betale noen regninger som kan få store konsekvenser hvis de forblir ubetalte. Men helt klart, det finnes også situasjoner der man bør unngå disse lånene.

… når man trenger en større kapital til et planlagt prosjekt

Et forbrukslån kan være en god løsning dersom man trenger penger til et planlagt prosjekt, der investeringen kan forsvares. For eksempel oppussing, reise som man skal nedbetale når feriepengene kommer, eller regninger som haster. Så lenge du trenger pengene nå, og vet at du har råd til å betale de tilbake innen en fornuftig tidsperiode, så kan det være lurt å ta opp et forbrukslån. Dog mener vi at det bør være noe fornuftig man trenger pengene til, og da mener vi ikke innkjøp av ny flatskjerm, en fuktig bytur eller noe annet som man kanskje egentlig ikke har råd til eller trenger i utgangspunktet.

… når man skal betale ned ting som haster

En god grunn til å ta opp et forbrukslån, er hvis man plutselig fikk en regning som man ikke hadde forventet, og som må betales. For eksempel hvis bilen plutselig skulle streike, og man får en nokså høy verkstedregning som man må betale før man kan bruke bilen man er avhengig av. Eller var det kanskje tannlegen som overrasket deg med et par store hull, som naturligvis ikke er gratis å behandle. I slike tilfeller vil det helt klart være verdt å ta opp et forbrukslån der man må betale litt ekstra når nedbetalingen starter, i stedet for å gå med smerter i tennene eller å være uten bil mens man sparer opp penger for å få råd til reparasjonen.

Et godt alternativ til forbrukslån i hastesaker kan være et kredittkort. Ulempen med disse kortene er dog at det vil koste deg ganske så mye mer i renter og gebyrer dersom du skal betale tilbake det lånte over lengre tid. Følgelig anbefaler vi et slikt kort hvis man skal betale tilbake hele lånet innen 1-2 måneder, mens et forbrukslån vil være det riktige dersom man trenger flere måneder på seg for å betale tilbake lånet.

Når er det IKKE lurt å søke om forbrukslån?

Vi var så vidt inne på det tidligere i artikkelen her, med et par eksempler på når det ikke er lurt å søke om forbrukslån. For eksempel hvis man bare trenger litt ekstra penger til forbruk, slik at man får råd til en 4-pakning med Coca-Cola eller skal spandere øl på hele kompisgjengen. Har man ikke råd til moro og denne typen produkter/tjenester, så bør man heller ikke ta opp et forbrukslån for å få råd til det. Det kommer man garantert til å angre på i lengden, og en fellesnevner for personer som tar opp lån til slike unødvendige goder, er at de sjeldent prioriterer nedbetalingen slik de bør. Og dermed blir lånet mye større enn hva det i utgangspunktet var.

Vi anbefaler ikke at man søker om forbrukslån dersom man ikke har fast jobb/inntekt, eller er i en situasjon der pengene allerede ikke strekker til. Husk at du allerede fra første måned må begynne å betale avdrag og renter på lånet, så hvis du tar opp et slikt lån fordi du ikke har nok penger i utgangspunktet, så kan vi garantere deg situasjonen ikke kommer til å bli noe bedre med et forbrukslån.

Planlegg alltid nedbetalingen godt

Ettersom renten på et forbrukslån gjerne ligger på 15% eller mer, så er det ekstremt viktig at man legger en god plan for nedbetalingen av lånet. Et godt tips er at jo kortere tid man bruker på nedbetalingen, jo billigere vil lånet bli totalt sett. Derfor anbefaler vi alltid at man bruker så liten tid som mulig på å betale ned lånet, rett og slett for å unngå å betale unødvendig mye i renter og gebyrer. På en annen side så er det ikke alle som klarer å betale så store avdrag, så her må man legge en plan som matcher med ens egen inntekt. Rentenivået vil også justere seg avhengig av lånesum og nedbetalingstid, men er primært basert på din økonomi og inntekt.

Det som er viktig er at man faktisk betaler det man er skyldig hver måned. For det tar ikke mange dager før slike krav går til inkasso, og da blir man nødt til å betale strafferenter- og gebyrer attpåtil, noe som kan være svært vanskelig for de som allerede kanskje sliter med å betale de opprinnelige rentene. Derfor understreker vi viktigheten av å betale ned lånet i henhold til den planen som er satt, noe man bør ha fokus på allerede første måned etter at man har tatt opp et forbrukslån. For å lese mer om rimelige forbrukslån og lån uten sikkerhet kan vi anbefale bloggen billigeforbrukslån.